Kaas, plezier en dieetleer, kunnen die wel samengaan? Om die vraag te beantwoorden, ontmoetten we Julie, onze diëtiste. Zij legt ons uit hoe voedingswaarden, emoties en welzijn te combineren.
We zullen maar met de deur in huis vallen. Wij zijn gek op kaas! En dat is vooral omdat kaas synoniem staat met plezier. Het woord ‘plezier’ is gevallen. Tijd om een bijnaexistentiële vraag te stellen …Zijn plezier, welzijn en een evenwichtige voeding welverenigbaar? Is iets wat een lekkere smaak heeft, ook goed voor ons lichaam? En hoe zit hetdan met kaas?
Kaas en dieetleer: de mening van Julie
Een vraag die belangrijk genoeg is om op zoek te gaan naar de juiste persoon om ze te beantwoorden en dat is Julie. Vanaf nu zal deze pittige diëtiste van 34 onze community ‘I Love Cheese’toelichting geven over de nodige voedingsstoffen in onze manier van eten. Recepten, tips & tricks: niets ontsnapt aan haar kritische blik. Om onmiddellijktot de kern van dezaak te komen, hebben we haar gevraagdzichzelf in één woord te omschrijvenen te praten over de niet zo mysterieuze verbanden tussen kaas, welzijn en evenwichtige voeding.
Emoties, zei je?
Julie : Het woord dat ik heb gekozenom mezelf te omschrijven?Emoties, in het meervoud! Waarom? Gewoon omdat die een belangrijke rol in mijn leven spelen. Op persoonlijk vlak luister ik de hele tijd naar emoties. Die van Léon en Héloïse, mijn kinderen, natuurlijk, die van mijn familie en mijn vrienden maar ook en vooral die van mezelf. Dat is zelfs onmisbaarvoor mijn persoonlijke evenwicht. En ook als diëtiste zijn emoties een basisvoorwaarde voor evenwicht. Een dieet werkt alleen maar als je houdt van de dingen die je eet. En ‘houden van’, dat is de sterkste emotievan allemaal!
Plezier is ook belangrijk bij voeding
I Love Cheese : Oké, laat ons van emoties overstappen op plezier. Is dit een belangrijk woord in de dieetleer? Of valt het niet te rijmen met een gezond en evenwichtig dieet?
Julie : Als diëtiste zorgik ervoor dat een dieet alle nodige voedingsstoffen bevat om onze behoeften te dekken. Maar ook het plezier datwe bij eten beleven, speelt een belangrijke rol. We eten niet alleen maar om te overleven. Eten is ook een moment om qualitytime met elkaar door te brengen: mensen hebben behoefteaan sociale contacten en ze dragen bij tot ons geluk. Om de notie van plezier in onze voeding terug te vinden doen we logischerwijs een beroep op eten dat we lekker vinden… en dan praten we opnieuw over emoties!
Calcium en rijke aroma’s: het DNA van kaas
ILC : Welke plaats speelt kaas in de combinatie plezier-dieetleer?
Julie : Kaas is een bijzonder interessant voedingsmiddel. Op het vlak van smaak biedt kaas een uitgebreid en divers palet aroma’s en smaken: zacht, pikant, uitgesproken … Ook al hebben we allemaal andere smaken en voorkeuren, toch vindt iedereen de notie van plezier terug in eten. Als we vervolgens kijken naar de voedingswaarden blijkt al snel dat kaas ook op dit vlak interessant is. Waarom? Omdat kaas niet alleen veel proteïnen maar ook calcium bevat. De geconcentreerde dosis calcium in kaas is van essentieel belang voor onze botten. Onze kinderen hebben het nodig om te groeien. Oudere mensen hebben calcium nodig om het beendergestel te beschermen. Last but not least, bevat kaas ook vitamine D en die bevordert de opname van calcium in ons lichaam.
Evenwichtige voeding in Boterhammenland
ILC : Kaas is dus goed voor onze gezondheid?
Julie : Ja. Niet alleen omdat het die voedingsstoffen bevat maar ook omdat het bijdraagt tot ons voedingsevenwicht. Je moet absoluut gevarieerd eten want elk voedingsmiddel speelt zijn eigen rol.Gezien Belgiëtoch nog altijd Boterhammenland is, is kaas een goed alternatief voor andere voedingsmiddelen die we absoluut minder moeten eten. Denk maar aan vleeswaren, verwerkt vlees of rood vlees. Die beperken is één van de grootste uitdagingen van vandaag. Dat is niet alleen belangrijk voor onze gezondheid maar ook voor het milieu, zoals almaar meer blijkt. Kaas en afgeleiden van kaas zijn een uitstekend alternatief om variatie op onze boterham te brengen en vervangt fijne vleeswaren, boter of voedingsmiddelen met een te hoog suikergehalte, zoals sommige boterhammenpasta’s, confituur, stroop…