Tijdens het weekend koken en je gerechten tijdens de week gewoon afwerken? Het wonderrecept van Batch Cooking voor eenvoudige, lekkere en evenwichtige gerechten. En met kaas is het nog beter!
Maaltijden bereiden zonder de inspanning
We gaan niet liegen: het bereiden van maaltijden kan tijdens de week al snel een tijdrovend karwei worden. Dat ‘moetje’ op je takenlijst kan zelfs tot stress leiden.
Maar hoe rijm je een leven in hoog tempo met het verlangen om evenwichtig te eten? Heel eenvoudig: met de magische formule van Batch Cooking. Dat komt neer op 3 woorden: voorbereiden, organiseren, afwerken.
Het idee is om tijdens het weekend de basis van je gerechten klaar te maken. Die zijn gezond en gemakkelijk te bereiden. Daarna gebruik je die ingrediënten voor je menu van de komende dagen. Tijdens de week moet je dan enkel nog de basiselementen van je maaltijd uit de koelkast of vriezer halen. Door die te combineren tover je in een, twee, drie een lekker en evenwichtig gerecht op tafel.
Bye-bye, gebrek aan inspiratie in je koelkast of kant-en-klare maaltijden. Door de troeven van Batch Cooking en de smaken en voedingsstoffen van kaas uit te spelen wordt dagelijks gezond eten opnieuw een plezier dat voor iedereen toegankelijk is!
Batch Cooking en kaas: daar gaan we!
De eerste regel van Batch Cooking? Je kooksessie plannen op de dag of dag nadat je boodschappen doet zodat je met heel verse producten kan werken.
Regel nummer twee: rekening houden met het aantal maaltijden en personen zodat je weet hoeveel porties je moet maken.
En regel nummer 3? De ingrediënten aanpassen aan het seizoen en de dingen simpel houden! Je doel is niet om een Michelinster in de wacht te slepen, maar wel in je voedingsbehoeften te voorzien met eenvoudige en lekkere bereidingen.
En dat is waar kaas echt het verschil maakt: het is rijk aan calcium, vitamine D en proteïnen en hoort dan ook perfect thuis in een lekker, gezond en evenwichtig menu. En dus ook in je Batch Cooking-planning van de week.
Verse producten, dozen en de koelkast in!
Ga vooral voordat je begint te koken na of je genoeg vershoudbakjes of kommen met deksel in huis hebt. Voorgesneden of gekookte groenten, pasta, granen of aardappels, in de oven gebakken of gestoofd vlees: je zal heel wat vershoudbakjes nodig hebben om je verse bereidingen te bewaren die de basis vormen van jouw gezonde en evenwichtige menu.
Tijdens de week moet je dan alleen maar de bakjes openmaken en eruit halen wat je nodig hebt voor die dag. Het dagmenu bestaat uit twee maaltijden: een lunchbox die je meeneemt naar het werk voor een leuke lunchpauze en je maaltijd voor ’s avonds.
Batch Cooking: je boodschappenlijstje
Dit is hoe je boodschappenlijstje er per onderdeel uitziet, voor een eerste Batch Cooking-sessie voor 2 personen en 8 maaltijden.
Voor het onderdeel droge voeding
- 1 pakje volkorenrijst
- 1 pakje volkorenpasta (farfalle of fusilli)
- 1 pakje quinoa
- Maizena
- Zwarte ontpitte olijven
- 12 eieren
- 1 kom kikkererwten
- 1 liter halfvolle melk
- Bloem
Voor het onderdeel verse voeding
- 2 kippenfilets
- Verse kaas (Chavroux-piramide, St Morêt natuur en St Môret Apérifrais in bolletjes)
- Blokkaas (klassieke Passendale, Père Joseph)
- Sneetjes kaas (Passendale Bio, Chaumes)
- Boter
Voor het onderdeel groenten en fruit
- 4 wortelen
3 gekookte bieten (vacuüm verpakt)
2 rijpe avocado’s
2 grote uien
2 citroenen
1 sla
1 bosje peterselie
1 kg Parijse champignons
Knoflook
2 broccoli’s
8 stevige aardappelen
Voor het onderdeel oliën en specerijen
- Olijfolie
- Peper
- Zout
- Nootmuskaat
- Azijn
Je Batch Cooking-sessie
Voorzie 2 à 3 uur tijd voor je allereerste Batch Cooking-sessie. Maar geen paniek: je zal snel automatismes en de goede reflexen ontwikkelen. En dus zal je de volgende keren minder tijd nodig hebben!
Hier is wat je nodig hebt om 8 maaltijden te bereiden (2 personen, middag en avond).
Stap 1: Het koken
- Kook volgens de instructies op het pakje:
300 g volgranenrijst
300 g pasta
150 g quinoa - Laat afkoelen. Plaats elk van deze ingrediënten in een van de luchtdichte bakjes en zet ze in de koelkast.
- Kook 4 eieren gedurende 10 minuten in kokend water. Laat ze daarna afkoelen alvorens je ze in de koelkast plaatst.
- Hak twee teentjes knoflook fijn. Maak 1 kg Parijse champignons schoon en snijd ze in stukjes. Doe ze in een braadpan met wat olijfolie. Doe er knoflook bij. Laat de paddenstoelen bakken tot ze goudgeel worden. Zet apart.
- Schil 8 aardappelen en snijd ze in blokjes. Bak ze even in een pan met olijfolie tot ze goed gebakken zijn. Zet apart.
- Schil en snij 2 grote uien. Wok ze onder grote hitte in een pan met olijfolie.
- Maak de broccoli schoon en snijd de bloemen eraf. Stoom ze een paar minuten ‘al dente’. Zet apart.
- Maak een snelle bechamelsaus. Verwarm een halve liter melk, voeg de maizena toe en roer tot de saus dikker wordt. Voeg naar smaak peper, zout en nootmuskaat toe.
- Kruid 2 kippenfilets met peper en zout en bak ze ongeveer 5 minuten langs elke kant in een pan.
- Plaats alle ingrediënten in een luchtdichte verpakking en bewaar ze in de koelkast.
Stap 2: Je voorbereidingen
- Snij de avocado’s doormidden. Verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Pers twee citroenen en giet het sap over de avocadoblokjes.
- Schil vier wortels en snij ze in fijne staafjes.
- Snij de gekookte bieten doormidden, en dan in dunne plakjes.
- Doe elke bereiding in een luchtdichte box en plaats alles in de koelkast.
- Was en spoel de slablaadjes. Bewaar ze in een diepvrieszak met keukenrol zodat het overmatig vocht wordt geabsorbeerd.
- Was, droog en hak de peterselie, en bewaar die in de koelkast in een luchtdichte box.
- Bereid een vinaigrette: meng 10 eetlepels olijfolie met 6 eetlepels azijn, zout en peper. Gebruik voor nog meer smaak eerder balsamicoazijn of voeg wat honing toe.
Je Batch Cooking-gerechten met kaas van de week
Deze menu’s zijn ontworpen voor 2 personen. De verhoudingen en hoeveelheden kunnen worden aangepast aan de eetlust en het niveau van lichamelijke activiteit van elke persoon.
Dag 1
Lunch : Rijstsalade met kaas en kip
Bereid de twee lunchboxen de dag ervoor voor. Elke lunchbox bevat ¼ van de rijst, 1 in blokjes gesneden kippenfilet, wortelstaafjes van 1 wortel, ½ biet in plakjes, 1 eetlepel gehakte peterselie, en blokjes Pavé à la Leffe. Doe de vinaigrette in een klein afgesloten potje. Meng het door je rijstsalade vlak voordat je gaat eten.
Avondeten: Gegratineerde pasta met groenten
Doe de helft van de pasta in een gratinschotel met ¼ van de champignons. Meng en doe er bechamelsaus bovenop. Werk af met plakjes Passendale Bio. Zet ongeveer 25 minuten in een oven op 200°C. Dien op met sla en vinaigrette.
Dag 2
Lunch : Pastasalade met kaas
Meng de avond van dag 1 de rest van de pasta met 10 zwarte olijven, de helft van de avocado met citroen en 2 eetlepels gehakte peterselie. Verdeel dit over twee lunchboxen en voeg in elke box een in twee gesneden hardgekookt eitje en Père Joseph-kaas in blokjes toe. Werk net voor het eten je pastasalade af met vinaigrette.
Avondeten: Gebakken aardappelen met groenten en kaas
Meng ¾ van de aardappelen, ½ broccoli, ½ ui, ¼ van de champignons en verwarm alles in een braadpan. Voeg op het einde sneetjes in staafjes gesneden Chaumes en gehakte peterselie toe. Op smaak brengen met zout en peper en… smullen maar!
Dag 3
Lunch : Buddhabowl met rijst en verse kaas
Meng de resterende rijst met ½ van de kikkererwten. Werk af met de rest van de wortels en de avocado’s. Verdeel in de twee lunchboxen en voeg in elke box bolletjes St Môret Apérifrais en verse peterselie toe. Breng net voor het eten op smaak met vinaigrette.
Avondeten: Omelet met champignons
Klop 5 eieren los en breng op smaak met zout en peper. Warm een braadpan voor met een beetje olijfolie en voeg er de eieren aan toe. Voeg onmiddellijk ¼ van de paddenstoelen en een halve piramide van Chavroux toe. Laat bakken op een zacht vuur en dek af. Snij de omelet doormidden en voeg gehakte peterselie toe. Dien op met sla en vinaigrette.
Dag 4
Lunch : Taboulé van quinoa met groenten en kaas
Meng de gekookte quinoa met de overgebleven kikkererwten, broccoli en biet. Verdeel de bereiding over 2 lunchboxen en voeg in elk van de boxen een in twee gesneden hardgekookt ei en in blokjes gesneden klassieke Passendale toe. Voeg net voor het eten de vinaigrette toe.
Avondeten: Quiche met verse kaas en aardappelen
Voeg 100 g verse kaas St Môret toe aan 40 cl melk. Voeg 100 g gezeefde bloem en 3 eieren toe. Doe het beslag in een taartvorm met boter en bloem. Doe de rest van de aardappelen en champignons erin. Voeg ook de resterende gehakte peterselie toe. Zet gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C en dien op met sla.
En na dag 4?
Verse ingrediënten kan je niet onbeperkt bewaren dus daarom kan je Batch Cooking maar voor 4 dagen doen. Maar het goede nieuws is dat het einde van de week al in zicht is. Gezien het weekend eraan komt, gaat het ritme weer wat naar beneden en heb je tijd om te koken, naar een restaurant te gaan… en een nieuwe sessie Batch Cooking in te plannen.
Heb je het enorm druk? Voorzie tijdens je Batch Cooking dan ingrediënten of gerechten die je kan invriezen. Of profiteer ervan om volkorenbrood met verse kaas en gegrilde groentjes te smullen!
Goed om weten
Dit zijn de gemiddelde bewaartijden (op 4°C) van je bereidingen
- Rijst: 2 tot 3 dagen
- Pasta, quinoa: 3 tot 4 dagen
- Gekookte groenten: 3 tot 4 dagen
- Rauwe groenten, verse salade: 3 tot 4 dagen
- Gebakken vlees: 3 dagen
- Hardgekookt ei (ongepeld): 5 dagen