Kaas proeven
Proeven met alle zintuigen Elke kaas heeft zijn eigen unieke karakter, dat bepaald wordt door zijn ingrediënten, zijn productieproces en de zorg van de kaasmeester. Om dit karakter te proeven, moeten alle zintuigen wakker zijn. Kaas proeven kan je leren. De smaakzin is een zintuig dat zich verfijnt: met een beetje geduld en oefening zal
De Passendale kaasmakerij
1932: De familie Donck uit Passendale begint met de artisanale productie van kazen. De vraag wordt al snel zo groot dat alle melkproducenten uit de streek worden opgetrommeld om mee te helpen. Na de oorlog blijft het succes verder groeien en naast kaas wordt er ook melk, boter en yoghurt vervaardigd. De werkplaats wordt al
Chavroux Pyramide natuur en damastpruim: verrukkelijk!
Door zijn zachte en romige aard leent Chavroux Pyramide natuur zich uitstekend voor tal van heerlijke combinaties. Het is dan ook een leuk idee om eens af te wijken van de platgetreden culinaire paden en op het einde van de rit aangenaam verrast te worden! Een absolute aanrader als afsluiter van de maaltijd is bijvoorbeeld
Kaas van de maand : Rambol
Ken jij de Rambol? De beroemde Rambol ontleende in 1970 zijn naam aan de inwoners van Rambouillet (de Rambolitains), waar de kaas in de jaren ’60 voor het eerst werd gemaakt. Een plezier voor het oog en de tong De Rambol met Noten is een smaakvolle mix van romige smeltkaas en knapperige stukjes noot, bekroond
Kaas en Wijn : Chavroux en Witte Sauvignon
Kaas en Wijn : Chavroux en Witte Sauvignon Wie geitenkaas zegt denkt meteen aan Chavroux. Al meer dan 25 jaar een vaste waarde en vooral geliefd omwille van zijn smeuïg en zacht karakter. Niks beter bij die Chavroux dan een glas jonge, goed frisse sauvignon blanc wijn. Waarom? Eenvoudigweg omdat het frisse zuur in de
Kaasschotel
Negen tips voor een geslaagde kaasschotel Kies vijf tot negen kazen van verschillende types: harde korst, halfharde korst, zachte kaas, zachte kaas met gewassen korst, verse kaas, schimmelkaas enz. Varieer ook het type gebruikte melk: koemelk, schapenmelk of geitenmelk! Respecteer het principe van het kaashorloge: van zeer zacht tot zeer uitgesproken Voor een optimale degustatie:
Kaas & wijn : Chaumes en Chardonnay
Kaas & wijn : Chaumes en Chardonnay Chaumes is een kaas met een rijk en krachtig aroma en dito smaak. Een kaas met een sterk karakter die smeekt om een temperamentvolle wijn. Een wijn op basis van bijvoorbeeld chardonnay, met name als die op houten vaten of enkele jaren in de kelder heeft mogen rijpen!
Seizoensgarnituur: Lente
Leve de lente! Na lange maanden van binnenzitten, haasten we ons nu naar buiten. Zodra de zon schijnt, springen we op onze fiets en zoeken we de landelijke wegen op. Ook de natuur is wakker geworden. Het gras groeit als nooit tevoren, de weiden staan vol lekkere bloemetjes die een waar genot zijn voor de
Kaas van de maand : Pié d’Angloys
Le Pié d’Angloys Laat je verrassen door Le Pié d’Angloys, het zachte roomkaasje dat zelfs de grootste fijnproevers weet te verleiden! Een karaktervolle roomkaas Le Pié d’Angloys is een zachte kaas vol karakter met gewassen korst, afkomstig uit de Loirestreek. Een volmaakt evenwicht Onder de dunne, oranjegele korst van Le Pié d’Angloys gaan een verrassende
Seizoensgarnituur: Zomer
Leve de zomer! Wat is er leuker dan tijdens de vakantie een lokaal marktje te bezoeken om heerlijk verse groenten en fruit te kopen? Daarna is het tijd om te ontspannen met een aperitiefje, en zonder stress een eenvoudige maaltijd te bereiden om te delen met vrienden. Dit is de periode bij uitstek voor zachte