I Love Cheese NL

Ons engagement

De Passendale kaasmakerij

De Passendale kaasmakerij

Kaasverhalen
De Passendale kaasmakerij
Schrijver:
Savencia
Savencia

1932: De familie Donck uit Passendale begint met de artisanale productie van kazen. De vraag wordt al snel zo groot dat alle melkproducenten uit de streek worden opgetrommeld om mee te helpen. Na de oorlog blijft het succes verder groeien en naast kaas wordt er ook melk, boter en yoghurt vervaardigd. De werkplaats wordt al snel te klein en een voormalige brouwerij lijkt de ideale uitvalsbasis voor de ambachtelijke activiteiten.

1978: De kaasmeesters van het huis lanceren de uitzonderlijke kaas Groot Hof-Grand’Ferme. Door zijn fijne, witte korst en subtiel goude kleur wint hij de harten van vele kaasliefhebbers. De kaas zal om exportredenen later tot Passendale worden omgedoopt. Het recept blijft echter ongewijzigd en het succesverhaal gaat onverminderd door. Om aan de snel stijgende marktvraag te kunnen beantwoorden, wordt in diezelfde periode een nieuwe kaasmakerij gebouwd. Passendale wordt een vaste waarde op de tafel van elke fijnproever en wint verscheidene prijzen op prestigieuze kaaswedstrijden.

1991: De groep Comelco – eigenaar van kaasmakerij Passendale – wordt overgenomen door Campina.

2007: De groep Bongrain verwerft de kaasmakerij Passendale en verovert de tweede plaats op de Belgische markt van kaasproducten.

Doorheen zijn hele geschiedenis is de kaasmakerij Passendale erin geslaagd haar authentieke karakter te bewaren, met respect voor de originele recepten en de natuurlijke verfijningstechnieken. De ambachtelijke smaak en producten van hoge kwaliteit brengen al bijna 80 jaar de zon in huis.