I Love Cheese NL

Kaas en wijn

Kaas & wijn : Chaumes en Chardonnay

Kaas & wijn : Chaumes en Chardonnay

Kaas en wijn
Kaas & wijn : Chaumes en Chardonnay
Schrijver:
Savencia
Savencia

Kaas & wijn : Chaumes en Chardonnay

Chaumes is een kaas met een rijk en krachtig aroma en dito smaak. Een kaas met een sterk karakter die smeekt om een temperamentvolle wijn. Een wijn op basis van bijvoorbeeld chardonnay, met name als die op houten vaten of enkele jaren in de kelder heeft mogen rijpen!

Kaas

Chaumes is afkomstig van Saint Antoine de Breuilh in de Dordogne. De kaas dankt zijn naam aan zijn prachtige oranjeachtige kleur die doet denken aan de goudkleurige korenvelden uit zijn streek van herkomst.
De kaas is gemaakt van koemelk, heeft een gewassen korst en combineert een complex aroma met een zachte textuur. De korst is perfect eetbaar en lekker met een gewoon stukje brood of gebruikt als hoofdingrediënt in een tartiflette of bij een gratinschotel!
Chaumes is zowel te vinden bij de snijafdeling als in de zelfbediening van de supermarkt (Sneetjes, le Fondant authentique, le Crémier en le Classique).

Wijn

Druivenras 

Chardonnay

Oorsprong 

In Frankrijk: Bourgogne (Chablis, Meursault, Montrachet, Mâcon, Pouilly Fuissé…), Jura, Languedoc (OC IGP) en ook de Champagnestreek.
Buiten Frankrijk: Italië, Spanje, Australië, Argentinië, Californië, Chili, Zuid-Afrika… En ook Duitsland, Oostenrijk en België!

Kenmerken:

Omwille van zijn veelzijdigheid wordt chardonnaywijn overal ter wereld erg geapprecieerd. De chardonnaydruif is een vroegrijp druivenras dat goed groeit op de meest diverse bodems. De druif is ziekteresistent en ontwikkelt zich optimaal in eiken vaten. De goudkleurige druiven zijn compact en hebben een groot pallet aan smaken, afhankelijk van hun herkomst. Chardonnaywijnen uit koudere streken smaken eerder naar appel en citroen, terwijl wijnen uit warmere regio’s eerder naar tropisch en gedroogd fruit neigen. De smaak is rond, vol en vettig, maar met voldoende aciditeit. Een chardonnaywijn kan jong gedronken worden, maar kan makkelijk enkele jaren rijping verdragen.

De combinatie met Chaumes :

Chaumes en chardonnay passen perfect samen wegens hun gelijkaardige kenmerken. Het fruitige en krachtige karakter van de kaas gekoppeld aan de volle en fruitige smaak van de chardonnay. Neem bij voorkeur een chardonnay uit het zonnige en warmere zuiden of een wijn die een paar jaar in houten vaten heeft kunnen rijpen.