I Love Cheese NL

Kaasverhalen

Chavroux Pyramide natuur en damastpruim: verrukkelijk!

Chavroux Pyramide natuur en damastpruim: verrukkelijk!

Kaas van de maand
Chavroux Pyramide natuur en damastpruim: verrukkelijk!
Schrijver:
Savencia
Savencia

Door zijn zachte en romige aard leent Chavroux Pyramide natuur zich uitstekend voor tal van heerlijke combinaties. Het is dan ook een leuk idee om eens af te wijken van de platgetreden culinaire paden en op het einde van de rit aangenaam verrast te worden! Een absolute aanrader als afsluiter van de maaltijd is bijvoorbeeld Chavroux met de weinig bekende damastpruim, ook bekend onder de naam ‘kwets’.

De kwets is een zeer oude pruimensoort, de Prunus domestica subsp. Insititia, die al sinds de Oudheid wordt geteeld in het Midden-Oosten. Deze mooie, hoogstammige fruitboom wordt gekenmerkt door een kronkelige stam en een matte, bruine schors. Leuk om te weten is dat in ons land tot in de jaren 80 een lokale variant te vinden was van deze fruitboom: de ‘prunier de Namur’. Doordat de boom ongeschikt bleek voor de mechanische oogst, is deze ondertussen vrijwel verdwenen. Hier en daar zijn echter nog enkele exemplaren te ontdekken in boomgaarden of langs wegbermen. Vandaag treffen we de damastpruim hoofdzakelijk aan in Lotharingen, de Elzas, Duitsland, Oostenrijk, het Groothertogdom Luxemburg en Zwitserland. Deze grote paarse pruim met lichte inkeping en fel geel vruchtvlees is rijp in halfweg augustus en wordt verkocht tot de maand oktober.

Dit alles brengt ons tot de lekkere combinatie tussen Chavroux natuur en damastpruim. Een eerste mogelijkheid is de pruim te halveren en te serveren met krokante toast belegd met Chavroux. Een sappige hap van de pruim gevolgd door de krokante toast met verse geitenkaas geeft een hemels gevoel, waarbij de licht zure smaak van Chavroux weerklank vindt in de rinsheid van de pruim. Deze weerklank wordt nog versterkt doordat de natuurlijke smaak van het vruchtvlees en de droogte van de schil perfect worden gecompenseerd door de volle en licht gesuikerde kant van Chavroux. De allerbeste manier om te genieten van deze sublieme combinatie? Maak een compote van damastpruim gestoofd in suikerriet, en smeer die op een sneetje artisanaal brood dat vooraf rijkelijk belegd werd met Chavroux natuur. Puur genieten op basis van dezelfde combinatie van zoet en zuur!