I Love Cheese NL

Kaas en wijn

Kaas en Wijn : Chavroux en Witte Sauvignon

Kaas en Wijn : Chavroux en Witte Sauvignon

Kaas en wijn
Kaas en Wijn : Chavroux en Witte Sauvignon
Schrijver:
Savencia
Savencia

Kaas en Wijn : Chavroux en Witte Sauvignon

Wie geitenkaas zegt denkt meteen aan Chavroux. Al meer dan 25 jaar een vaste waarde en vooral geliefd omwille van zijn smeuïg en zacht karakter. Niks beter bij die Chavroux dan een glas jonge, goed frisse sauvignon blanc wijn. Waarom? Eenvoudigweg omdat het frisse zuur in de wijn de ideale bondgenoot vindt in de smeuïge textuur van de kaas.

Kaas

Weinig kazen die zoveel traditie hebben als de Chavroux. Oordeel zelf. Al sinds 1985 op de markt en vandaag meer dan ooit een vaste waarde. Dat dankt deze lekkernij aan zijn pure smaak en constante kwaliteit. Chavroux staat voor authentieke geitenkaas afkomstig uit de Charente, uiteraard gemaakt van 100% geitenkaas, die meteen weet te verleiden door zijn witte, eetbare korst. Zijn karakteristieken? Discreet geurend, eerst floraal maar al snel doorspekt met zacht kruidige en lactische toetsen. De smaak is vol en wordt gedomineerd door een romige textuur en lichtzurige accenten. Een kaas die bovendien lang blijft nazinderen met vooral smeuïge impressies die voor evenwicht en harmonie zorgen.
Bovendien is Chavroux er in diverse gedaantes. Meest bekend is zonder meer de Chavroux Piramide verwijzend naar zijn typische vorm. Maar Chavroux kan je ook genieten in bûche en sneetjes. En voor wie het extra pittig wil is er nog de Chavroux Piramide met bieslook of de Chavroux Piramide met tijm en rozemarijn.
Extra weetje: Chavroux wordt het ganse jaar door op de markt gebracht!

Wijn

DRUIVENRAS
Witte Sauvignon

HERKOMST
Frankrijk: Loire (Sancerre, Pouilly Fumé en Sauvignon de Touraine), Bordeaux (Entre-Deux-Mers), Languedoc (Sauvignon blanc IGP Oc)
Buiten Frankrijk: excellente sauvignon blanc is er vooral in de Nieuwe Wereld (Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Chili).

TYPISCHE KENMERKEN

Sauvignon blanc is een bijzonder krachtig en aromatisch ras met compacte trossen en een vrij dunne, groengetinte schil. De druif rijpt vrij laat en gedijt het best in een koelere regio’s waar een gematigd klimaattype heerst. Daarom dat continentale zones als de Midden-Loire of de Aquitaine (invloed van de Atlantische Oceaan) de beste resultaten laten optekenen.
Goede sauvignon blanc is beendroog, pittig en nerveus, met een hoog zuurgehalte en snel op dronk. De karakteristieke aroma’s zijn zowel floraal (narcis, jasmijn, buxus en versgemaaid gras) als fruitig (citrus, limoen, kruisbes en grapefruit). Vaak associeert men sauvignon eveneens met minerale toetsen, vooral wanneer die aangeplant staat op een kalk- of silexterroir.

IN COMBINATIE MET DE CHAVROUX

Sauvignon blanc en Chavroux kunnen het erg goed met elkaar vinden. Enerzijds is er het frisse zuur en fruit van de sauvignon blanc wijn die fraai harmonieert met de lichtzure toetsen van de kaas. Maar tegelijkertijd werkt die romige en smeuïge textuur van de kaas net contrasterend met het dominante zuur van die sauvignon blanc.

Resultaat? Kaas en wijn gaan elkaar versterken en winnen aan intensiteit.

Extra pluspunt: sauvignon blanc wijn maakt de mond meteen schoon en fris zodat u meteen met veel smaak een extra stukje Chavroux kunt genieten !